Bildgalleri.

Héléne Kugelberg är Årets Kock AB:s VD är ansvarig för SM i professionell matlagning. Planeringen tar ett år. Fackkunniga grupper landet över kommer med kloka råd och nya idéer. Tävlingssugna kockar skickar i maj in anmälan och receptförslag. Desirée Jaks blev vinnare och svensk mästare i professionell matlagning och erövrade titeln Årets Kock 2023 och fick Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. Dessutom fick hon 250.000 kr i prispengar.

Smakskeden för 2024 tilldelades Anders Lauring som varit kökschef på PM & vänner i hela 23 år. Han är danskfödd kock som via Trondheim och Oslo, hamnade i Småland sedan han träffat sin fru. Hans drivkraft är passionen för mat och att alltid bli bättre, något som han menade var möjligt tack vare alla duktiga medarbetare.

Diplommottagarna, för 2024, Pernilla Gillberg och Ulrika Högberg från Elsa Hammarström Fisk eftr., framhöll glädjen och lusten som en viktig drivkraft. Deras gemensamma förflutna var Ulla Winbladh innan de tog över Hammarströms fisk för 18 år sedan. Deras rollfördelning tycktes given. Pernilla är ”säljaren” som möter kunderna i affären, medan Ulrika gillar att vara i köket, att vara kocken. De sysselsätter 7 heltidsanställda och ett antal deltidsanställd. På frågan om företagets omslutning, blev svaret att bokslutet alltid var på plus.

Lilla Sällskapets sammankomster äger rum mestadels i Sturehofs salonger på övervåningen i Enskilda bankens och sedermera SE-bankens lokaler. Där fanns ännu tidigare Wallenbergs och Bildts privata våningar och är nu en rad vackert inredda, linoljedoftande matsalar. Man har restaurerat pietetsfullt, återskapat originaldetaljer och bevarat gamla servisgångar för att påminna om den ursprungliga våningen, samtidigt som man satsat på att få en bra akustik i lokalerna. År 2026 kommer Hedengrens bokhandel under renoveringen att husera i den stora salongen en trappa upp, som då blir bokhandel dagtid och restaurang under kvällstid.

2023 års mottagare av Cadiers smaksked, Tommy Myllymäki, med prismotiveringen: ”Tommy Myllymäki är en förgrundsfigur inom svensk gastronomi. Han har vunnit Årets kock, erövrat guld, silver och brons i Bocuse d ́Or, driver stjärnbelönade Aira m.m. Han förmedlar generöst och pedagogiskt sina kunskaper i kokböcker och i TV:s matprogram. Det enkla är det goda är hans mantra. Tommy tilldelas Régis Cadiers smaksked, den 55:e i ordningen.”

2023 års mottagare av Lilla Sällskapets diplom var Fernando Di Luca och prismotiveringen löd: ”Fernando Di Luca visar i sin livslånga gärning att det går att kombinera framgångsrikt entreprenörskap med stort och äkta samhällsansvar. Han har på ett enastående sätt bidragit till att sprida kunskap om mat och hälsa och bidragit till att berika den svenska matkulturen.”

Vilken fest på restaurang Emmer när vår hedersgäst Björn Frantzén fick motta Régis Cardiers smaksked 2022! Han får den ”för sin yrkesskicklighet och bragden att ha tagit en svensk restaurang upp till den absolut gastronomiska toppen, tre stjärnor i Guide Michelin. Tävlingsinstinkt, arbetsmoral och noggrannhet har bidragit till framgången. Med en medfödd förmåga för komponering, att noggrant välja råvaror, en känsla för texturer och ett absolut gehör för smaker skapar Björn fantastiska rätter av högsta klass. En njutning både för öga och gom. Björns initiativ till projektet ”Exeptionell Råvara” där kockar och producenter arbetar för att lyfta fram och förädla svenska råvaror bidrar till svensk gastronomis framgång”. Så lyder den välförtjänta motiveringen.

Vad vi hade längtat till denna kväll! En kväll då Andreas T Olsson, vår Dramatenskådespelare skulle framträda med en liten föreställning, exklusivt komponerad av Andreas för Lilla Sällskapet. ” I väntan på notan” en kulinarisk kabaré framfördes på ett tänkvärt och roande sätt av Andreas. En kulinarisk och intellektuell samvaro helt i Lilla Sällskapets anda. Restaurang Luzette, oktober 2021

Sällskapssugna och kräfthungrande ledamöter och gäster rusade till Sturehof för att träffas för första gången sedan februari 2020. Corona situationen gjorde att kräftkalaset för denna gång var uppdelat i åtta små bord med max fyra personer vid varje bord. Kvällen inleddes av vår ordförande, Christina Möller, som hälsade alla varmt välkomna. Hon vände sig särskilt till 2020 års mottagare av Cadiers smaksked, Tom Sjöstedt, som tålmodigt tvingats vänta på sin utmärkelse, och som nu fick ta emot sked, diplom och Lilla Sällskapets böcker.

Äntligen kunde vi få förära Matti Wiking Leino Lilla Sällskapets diplom för 2020. Han är agronom, docent i genetik och forskare vid Stockholms universitet efter att i ett tiotal år varit ansvarig för Nordiska Museets gamla frösamling i Julita. Matti höll ett intressant föredrag om ”Helt vanliga grönsaker – igår och i morgon” - vad vi odlade och åt århundraden bakåt i tiden och vad vi skulle kunna vidareutveckla framöver.

Leif Pagrotsky har återvänt till Sverige från Sveriges residens i New York på 600 ParkAvenue. Han har lämnat USA och han har lämnat Andreas Isaksson, som varit hans och Sveriges kock på generalkonsulatet i världens viktigaste stad. Men i kväll är Andreas med. Leif berättar engagerat om Sverige i New York. Tillsammans förklarar Leif och Andreas varför generalkonsulatet betyder så mycket för Sverigebilden. I praktiken berättar de nog väldigt mycket om det svenska matundret överhuvudtaget i världen. Omsorgen om råvarorna, om detaljerna, om kvaliteten i varje enskildhet.

Det inte Martin Ragnar vet om krusbär är ej värt att veta. I Krusbärsboken finns allt samlat tillsammans med en mängd krusbärsrecept skrivna av Jens Linder. Krusbäret förtjänar större uppmärksamhet = kvällens mantra. Visste du att…….. . I krusbär finns 20 ggr så mycket C-vitamin som apelsin. . Krusbär kallas norden vindruva. . Att världsrekordet för vikten av ett krusbär är 65 g. . Krusbärssås passar till feta fiskar, kyckling och gås. . Krusbär går utmärkt att vattenkonservera. . I Sverige finns 20 sorters krusbär. Om detta och mycket mer berättade Martin Ragnar entusiastiskt och uppmanade oss att bli krusbärsambassadörer med sitt mäktiga krusbärsmanifest.

Lilla Sällskapets ledamöter samlades till diplommiddagen, april 2018, i den kungliga väntsalen i Stockholms Centralstation. Ordförande Christina Möller hälsade ledamöterna och dagens gäster välkomna till den vackra och traditionsfyllda lokalen, som tack vare PG Nilssons försorg ställts till Sällskapets förfogande för kvällens event. De församlade bjöds på ett glas cava och en laxtartar och lyssnade till byggnadsantikvarie Johan Rittsél, som berättade om den kungliga väntsalen. Centralstationen stod färdig år 1871 och väntsalen fick sin nuvarande plats och entré i samband med en ombyggnad år 1904. Gunilla Englund berättade traditionsenligt om tillkomsten av Lilla Sällskapet, om Gustava Björklund och Régis Cadier. Hon konstaterade också att den kungliga väntsalen inretts med möbler designade av Carl Malmsten som var dotterson till Cadier. Därefter delade ordföranden ut Lilla Sällskapets diplom och kokböcker till Jenny Andersson och Kjell Nilsson från Graute Gård på Gotland.

Bilden fr. v. PG Nilsson, Örjan Klein, Charlotte Birnbaum, Per Nordlind, Monica Hörner, Torsten Tullberg, Gunilla Englund, Lars-Erik Holm, pristagare Jenny Andersson, Christina Mattsson, pristagare Kjell Nilsson, Martin Isaksson, Björn Lindberg (på knä), Christina Möller, Mats Svegfors, Marie-Louise Danielsson-Tham, Anna Bergenström och Åke Livstedt.

Lilla Sällskapet firade sitt 50 årsjubileum, 2016, denna sista ljumma höstkväll. Endast två år efter sitt 200-årsjubileum kunde alltså sällskapet avhålla halvsekelfirande. En rent linjär framskrivning ger vid handen att detta ständigt allt yngre sällskap, bestående av ständigt unga ledamöter av högst varierande ålder, bör kunna avhålla födelsekalas redan om något år, för att strax därefter vid en dionysisk fortplantningsfest kunna genomföra sin egen koncipiering. Från när och inte fullt så när anlände förväntansfulla ledamöter. Och kärt besvär belönades omedelbart. Till glaset med glatt bubblande Pol Roger serverades ”cocktaildoppa.” Visst hade vi glömt att blomkål och rädisor, för att inte nämna nätt skurna morötter, otillredda precis så som Gud skapat dem, serverade med cocktailsauce, kunde smaka precis så som det smakade denna kväll på Vinkällaren Grappe, denna carljanska vinoas (något osäkert dock om vin odlas i oaser) mitt i den östermalmska stendjungeln. (Jo, meningarna var längre förr och katakreserna mer ohämmade.) Bilden fr.v.: Lars Lindahl, Birgitta Alexanderson, Lisbeth Kohls, Björn Lindberg, Magdalena Ribbing, Mats Svegfors, Christina Möller, Carl Jan Granqvist, Ingegerd Råman, Marie-Louise Danielsson-Tham, Johan Swahn, Örjan Klein, PG Nilsson, Mats Hellström, Charlotte Birnbaum, Christina Mattsson, Anna Bergenström, Gunilla Englund, Torsten Tullberg, Bengt-Göran Kronstam, Lars-Erik Holm och Monica Hörner.

Porträttet på vår stiliga Gustava Björklund var frånvarande när Peter Nordin med kökskepsen på nacken välkomnade ledamöterna till sin spritt nyöppnade italienska krog Café Milano, okt. 2015. I övrigt saknades varken champagne, vin, lukulliskt högtstående middag eller en särdeles lysande stämning. Förtjust berättade krögaren själv om sitt långa italienska liv och att han med Café Milano nu har dussinet fullt med restauranger i Stockholmsområdet. Middagen utföll i gedigen italiensk husmanskost på hög nivå, inledd med champagne och en amuse bouche i form av en varm minipolenatafyrkant med spenat och vitlök. Därefter kom antipastin, tre lagom små varianter prydda med olivolja och parmesan. Först en tomat- och rödlöksgryta i långt långsamkok, mot slutet varvad med tunna knapriga surdegsbrödbitar - avsevärt godare än sin beskrivning. Så en liten brun crêpe av bovete med tydlig smak av denna ört,gräddad, stekt och fylld med spenat, ägg och mozzarella. Ravioli förstås, tre stycken gjorda i Café Milanos pastarum, fyllda med mosad potatis, aubergine och färskosten Robiola. Runt långbordet av massivt trä gnistrade samtalet hos ledamöterna som alla hade något att förtälja, från Nobelporslin till museiobegripligheter. Den relativt långsamma serveringen gav plats till huvudrätten, mjölkkokt hel spädgris som den görs hos Leonardo da Vincis hemby Vinci sydöst om Florens. Råvaran var en riktig pata negra från den iberiska (pyreneiska) halvön. Till de lena, ljusa bitarna, så möra att bordskniven blev obehövlig, bjöds en krämig polenta. Såsen var uppmuntrad med citron. Slutligen desserten, ett recept från ovannämnda Harry’s Bar: frisk äppelkompott i ett tunt pajskal, krönt av italiensk maräng. Alla ledamöterna fick varsin påse med en liten receptbok och en stor flaska härlig olivolja, grönt grässmakande, vid utgången. Ack! Vilken fest! Grazie tanto! Ciao!

Cadierskedsmottagaren 2014 till Melker Andersson, påtagligt stolt och glad över den stiliga silverskeden som han lovade att använda i sitt matlagande. Melker är på väg att öppna en ny krog i Malmö till alla sina övriga välkända restauranger och medgav att krogöppnande har blivit en last. Drivkraften är en nyfikenhet på att lära sig olika slags matlagning i olika miljöer och med olika gäster. Men en sak gäller framför allt: ”mat ska vara nylagad, då är all mat väldigt god!”

Septembermötet 2013 hos Martin Isaksson, ägare av Chokladfabriken. Martin berättade att i detta genomtänkta specialkök tränar Konditorlandslaget ett par gånger i veckan. Köket gränsar till Chokladfabrikens butik, glänste allt i vitt och rostfritt, och middagsbordet var dukat för en utmärkt löksoppa – mycket lök, skivad, smörbrynt och aningen sockrad – samt surdegsbröd med lagrad ost. Därpå iklädde sig ledamöterna blå förkläden och inledde sufflétillverkningen. Två lag för chokladsuffléer, två för hallonsuffléer. Chokladmästaren Martin undervisade: luft ska vispas i äggvitan, krämen som vänds ner i de vispade vitorna ska vara varm eftersom värmen höjer vitorna, formarna ska smörsmörjas ordentligt ända upp och sockras samt avtorkas runt kanten mycket noga efter ihälld sufflésmet så att resningen inte hejdas under gräddandet. Ett proffsknep är att skilja äggvitorna från gulorna dagen innan sufflén ska tillverkas, oxideringen hjälper höjandet. Nu vidtog ett ymnigt pratande, skrattande, vägande, måttande, vispande av sällan skådat slag i Lilla Sällskapet. Alla fyra lagen arbetade energiskt, Birgitta Alexanderson bröt ekvilibristiskt den ekologiska fair trade-märkta Valrhonachokladen i den heta grädde med noga urskrapad vaniljstång som sköttes av Leif Pagrotsky, och Monica Hörners lag med Gunilla Englund och Björn Lindberg smög ner chokladbitar i några av sina hallonsuffléer. Detta tilltag hindrade inte hallonsufflén att stiga korrekt ett stycke över kanten. Däremot nådde lagets hallonsufflé utan choklad bra mycket högre, ganska nära himlen och minst tre gånger formens höjd enligt den Lindbergska mätningen.

Paul Svensson, mottager Cadiers smaksked 2011, i vit kockrock log i hundra watt. Han var otroligt stolt och glad förklarade han i sitt tacktal. Som svar på undertecknads frågor berättade han också om sitt nya projekt, en krog i Skalpasset i Vemdalen.

Lilla Sällskapet besöker Chokladfabriken nov.-09. Gunilla Englund och Lars Erik Holm beskådar frestelserna. Novembermörkret krävde en ljusglimt: Chokladfabriken på Renstiernas gata, granne med ordföranden. Där hölls ett muntert möte i ledamoten Martin Isakssons egen fabrik för godaste gott, om vilket han även berättade det mesta. Middagen var en synnerligen god hotch-potchsoppa med lamm och grönsaker, och som dessert mängder av chokladpraliner med olika viner till.

Uppenbart hedrad mottog Mathias Dahlgren Cadiers smaksked, det massiva silververktyget med en skedskopa i var ände. I sin bländvita kockrock beskrev Mathias Dahlgren sin tvåstjärniga restaurang – en tredje stjärna eftersträvas icke, försäkrade han – där han följer sin ursprungsprincip om omsorg, allra högsta råvarukvalitet, nyheter byggda på erfarenhet och inte minst närvaro, i alla meningar. Den suveränt inredda matsal där diplommiddagen 2009 hölls hade från början varit Régis Cadiers bostad, berättade stjärnkrögaren som inte hann delta i middagen, han förblev vid sin spis tillseende den bästa av ordningar. Journalistdiplommottagaren Lise-Lott Andersson (till vänster) på ICA-kuriren skriver om mat i sin tidning sedan decennier och har en intensiv kontakt med läsekretsen, men hade gärna intervjuat Maria Callas. Siw Centerbäck, (i mitten) diplommottagare, tillreder sedan många år berömda sillar och andra fiskrätter hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen, försiktigt förbättrande gamla recept till fullkomlighet. Kerstin Biärsjö, diplommottagare, odlar hallon på Bodarpsgården i Skåne och vet att dessa bär passar i och till allt. Nu senast har hon skapat en hallonketchup, syrligt god ansåg hon. Kanske hallonsenap kommer härnäst. Glögg och nektar hör redan till sortimentet. Så avslutades belöningsceremonin med nyinvalde hedersledamoten Björn Halling, klassisk krögare och kock, känslofullt förmedlande svensk restauranghistoria i vilken han själv har en stor del. Efter alla blomster, vackert inramade diplom, sköna harangeringar och applåder vidtog.

Michael Björklund tilldelades smakskeden 2005.

Pristagare 2001. Jens Linder, Anders Levén, Inger Ärlemalm, ny hedersledamot Werner Vögeli och paret på Vetekatten.

Pristagare 1995. Fr v Gert Klötzke, Lotta Siepel, LS´s ordf. Åke Livstedt, Malin Landqvist och Måns Rosander.

1991 LS 25-års jubileumsmiddag på rest. KB.

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. KB. Gunnar Lund och Hiram.

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Anna Bergenström och Tage Hedqvist.

LS 25 års jubileum på rest. KB. 1991. Fr v Märta Tallroth, Torbjörn Olsson, Margareta Ekström och Berit Eriksson.

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Rolf Luft, Per Erik Wahlund och Ivar Werner.

LS 25 års jubileum på rest. KB. 1991. Folke Hildestrand och Örjan Klein.

LS 25 års jubileum på rest. KB, 1991. Lars Ulvenstam och Bo Lagercrantz.

Örjan Klein och Astrid Sampe på Galleri Orrefors på Strandvägen. 1995.

Hiram 80 år tillsammans med Elisabeth Söderström. 1992.

I början på 90-talet samlades LS på Björn Lindbergs studio. Fr v Erik Elinder, Märta Tallroth, Märit Hult (Hiram), Kerstin Bernhard, Asta Östenius, Bodil Lindberg, Örjan Klien, Rolf Luft, okänd (delvis dåld), Ivar Werner, Margareta Ekström, Gunilla Englund och Berit Eriksson.

Christer Svantesson och Nils-Emil Ahlin förärades smaksked. Carl-Jan Granqvist diplom 1990.

LS´s besök på Saxå Herrgård, juni 1990. Fr v Ritva Luft, Asta Östenius, Hiram, Ivar Werner och Carl-Jan. Med ryggen mot kameran, Berit Erikson.